Espai Internet

martes, 10 de septiembre de 2013

Els codis QR: què són, com llegir-los i com crear-ne

Els codis QR: què són, com llegir-los i com crear-ne.

Recentment algú em va preguntar sobre què havia d’instal·lar al seu smartphone per a poder llegir un codi QR d’una targeta de visita que un client li havia donat. Em vaig adonar que malgrat aquests codis ja fa un temps que corren, no haviem dedicat ni un article a parlar-ne i poden tenir moltíssimes utilitats, no només en un entorn professional o per aprofitar promocions i ofertes en publicitat sino també per a rebre informació pràctica per part d’ajuntaments i administracions.
Així que aquí us presento “tot el que volies saber sobre els codis QR”:

Què és un codi QR i quins avantatges té?
El nom “codi QR” ve de “quick response”, és a dir, codi de resposta ràpida. Es tracta d’un sistema per a transmetre informació a través d’una imatge formada per una matriu de punts. Ve a ser una evolució dels codis de barres que coneixem bé (tots hem comprat al supermercat algun cop…) però amb molta més capacitat, i van ser creats fa gairebé una dècada per una empresa japonesa subsidària de Toyota. Els identificareu fàcilment per la seva forma quadrada i per tenir tres petits requadres a les cantonades superiors i inferior a l’esquerra:
Screen Shot 2013-08-27 at 3.49.49 PM
En un codi QR s’hi pot emmagatzemar molta informació, concretament 4296 caràcters alfanumèrics. Per a que us feu una idea de les seves possibilitats, en un codi de barres típic només hi “caben” entre 10 i 13 caràcters. Per això poden servir per a transmetre informació diversa, com ara un text, una adreça web o URL, informació de contacte o accions com enviar un sms o executar una aplicació.
L’altre avantatge és que són fàcils de crear, petits (o tan grans com vulguis) i per tant es poden afegir a qualsevol superfície: un cartell, un anunci, una targeta de visita… I com el seu com indica, són fàcils i ràpids de llegir.
Aquí teniu un exemple d’un codi QR creat per la Generalitat que ens permet accedir fàcilment a la versió móbil de la seva web:

Screen Shot 2013-08-27 at 3.47.17 PM
Com puc llegir un codi QR?
Per poder “llegir” i accedir a la informació que amaga un codi QR només necessitem un dispositiu capaç de capturar imatges i un software capaç d’interpretar-los. El més habitual són els smartphones amb càmeres, on podem instal·lar aplicacions per a poder llegir els codis. Aquí us en recomano unes quantes, però n’hi ha centenars disponibles segons les vostres necessitats i dispositius:
Un cop instal·lada l’aplicació, veureu que totes tenen una opció que activa la càmera del telèfon. Només cal que l’apunteu al codi per a que aquest es vegi en pantalla i l’app el pugui escanejar. Llavors l’aplicació interpretarà la informació i la podreu llegir o us portarà per exemple a una web que s’obrirà al vostre telèfon automàticament. Ja està, ja heu llegit un codi QR:


Screen Shot 2013-08-27 at 4.14.16 PM


Quins usos tenen els codis QR?
La idea és que en qualsevol context poguem accedir a través d’Internet a informació rica només apuntant el telèfon al codi ràpidament, sense necessitat d’utilitzar un teclat per a escriure unes dades, una adreça o unes paraules de cerca. Els darrers anys hi va haver una mica de bogeria amb els codis QR i com és habitual, de vegades es van utilitzar per a moltes coses, de vegades sense massa sentit.
Un ús habitual però també criticat (probablement perquè no sempre s’utilitza bé) és en el marketing i la publicitat. Els codis QR es poden integrar en campanyes gràfiques fàcilment i dirigir els potencials clients a saber més sobre el que s’ofereix (per exemple enllaçant a un vídeo del producte en funcionament), a una promoció concreta o a qualsevol lloc. L’important és tenir en compte si el codi està en un lloc on la gent tindrà l’interès i la paciència de parar-se a escanejar-lo.
Més usos típics com hem comentat són per a la informació de contacte: hi ha qui n’imprimeix a les targes de visita, a la porta de l’oficina (per si algú els vol contactar i no hi són) o als stands en una fira. Altres usos interessants poden incloure per exemple, l’ús en museus i exposicions: poden ser una manera excel·lent de que el visitant que vulgui aprofundir més sobre una peça o obra pugui fer-ho simplement des del seu móbil.
Els codis QR poden estar molt integrats en el disseny gràfic. Com a exemple aquí us deixo un fals anunci de Coca-cola amb un codi QR molt subtil però igualment escanejable (ens porta a la web d’una empresa japonesa que realitza disseny gràfic interactiu com aquest):
coke-qr-code5

Com puc crear els meus propis codis QR?
Crear codis QR és gratuït i també hi ha diverses apps i webs que ens permeten fer-ho fàcilment. Aquí us en destaco un parell que he provat i m’han agradat especialment:
Free QR code generator: Permet crear fàcilment i ràpidament codis QR bàsics. Si ens registrem ens permet crear codis “dinàmics”, que vol dir que amb un mateix codi podem editar i canviar l’adreça a la que apunta: molt útil si per exemple ja hem imprès els cartells publicitaris i volem canviar l’adreça web de la promoció.
Screen Shot 2013-08-27 at 4.37.21 PM

Visualead: Permet crear gratuïtament codis QR “visuals”, que vol dir que poden estar decorats amb diverses opcions de gràfics per a fer-los més atractius. Pots fer codis QR fàcilment amb les teves dades, que apuntin als teus perfils a les xarxes socials, a un vídeo de YouTube o que t’enviin un email. Aquí teniu un exemple de codi que he generat que apunta a la pàgina de Facebook de Betes i Clicks (si encara no n’ets seguidor, escaneja’l, t’hi esperem!):
OJT6_us

sábado, 27 de julio de 2013

Una xarxa social només per a mares

 Una xarxa social només per a mares


Atenció mares!!, perquè Miximoms és un portal especialitzat en vosaltres. De fet, es presenta com una comunitat social per ajudar les mares en el seu dia a dia, en temes com l'educació, l'oci, l'alimentació o la salut. La idea és compartir informació d'interès, formar grups de mares amb interessos semblants i oferir avantatges com ara mostres gratuïtes o cupons de descompte de productes.

A més, tindran un vessant solidari, ja que es comprometen a destinar el 70 per cent dels seus ingressos publicitaris a finançar projectes socials que les mateixes mares triïn.

Miximoms va néixer el Dia de la Mare del 2013 i és una iniciativa de l'emprenedora catalana Yolanda Bonilla.




miércoles, 10 de julio de 2013

Com traspassar les teves dades de Google Reader al nou servei de lectura RSS


Fa pocs dies us informàvem de la baixa de servei de Google Reader , i us vàrem oferir unes recomanacions de serveis de lectura d’RSS alternatius al que fins ara ha estat el lector-reader per excel·lència.
Avui us oferim els tres passos a seguir per traspassar les subscripcions de Google Reader a qualsevol altre dels serveis disponibles, entre els que hi trobem els descrits a l’entrada anterior del mateix tema.
1. Descarrega les subscripcions
El primer pas per realitzar una descàrrega de les subscripcions, seguidors, notes, etc.  del vostre compte de Google Reader és accedir al servei Google Takeout.
Un cop hem accedit a Takeout i hem fet la descàrrega dels conceptes escollits, aquests s’hauran de transferir a l’opció que hàgiu escollit com a alternativa a Google Reader (aquí en teniu unes recomanacions). Recordeu que descarregareu dades privades; degut a això és  important tenir en consideració aspectes de privacitat i protecció.
Aquesta opció genera un fitxer amb el següent format:  xxxxx@gmail.com-takeout.zip. i un cop creat s’haurà de descarregar i desar en la ubicació desitjada.
2. Processar les dades extretes
En els fitxers extrets n’hi ha un anomenat subscriptions.xml que es on es troben les fonts subscrites.
Ara toca accedir al nou servei de lectura RSS i importar l’arxiu xml que s’ha generat, que en funció de cada cas es gestiona d’una manera o d’una altre. I ja ho tenim!

Mes informació oficial a www.google.com/reader/about/

domingo, 30 de junio de 2013

365 enfocs: una foto per cada dia

 365 enfoques és el projecte personal d'un jove fotògraf extremeny, Javier Llanos Villegas, que s'ha proposat penjar cada dia de l'any 2013 una fotografia artística original i diferent. Al seu blog les podem veure totes a mida que les va fent, i clicant-hi a sobre obtenim una imatge més gran i dades sobre on i com es va fer. 

En fa de nou tipus diferents: des d'arquitectura fins a llarga exposició passant per retrats o runes. Les altres categories són: Abandó, animals, blanc i negre, bodegons i interiors, detalls, fotografia de carrer, il·lustració digital, llum o natural


VIDEO 365 ENFOCS

Informació adquirida d'Espai internet 3/24

domingo, 23 de junio de 2013

LES ULLERES DE GOOGLE


"Glass" les noves ulleres de Google

Google ja fa un temps que va començar a mostrar el seu Projecte Glass, les ulleres intel·ligents de realitat augmentada, que es controlen per veu i que permeten estar sempre connectat i amb les mans lliures.


Google ja fa un temps que va començar a mostrar el seu Projecte Glass, les ulleres intel·ligents de realitat augmentada, que es controlen per veu i que permeten estar sempre connectat i amb les mans lliures.

Aquest concepte d’ulleres ha anat evolucionant a mida que s’anava desenvolupant, des del seu inici, fins ara que s’estan acabant les primeres unitats (es venen per 1.500 € als pioners que volen desenvolupar-hi aplicacions).  Cada vegada es van sabent més coses dels plans de futur de la companyia, una d’elles és que la Developer Edition aviat la podran provar alguns dels seus primers usuaris. 

Durant el congés SXSW (South by Southwest), la companyia californiana ha explicat altres novetats sobre les famoses ulleres, sobretot pel que fa a les seves aplicacions: Skitch, Evernote, Gmail… Ara és doncs quan es podrà veure què poden fer, de veritat, les ulleres, perquè les aplicacions i el seu correcte funcionament seran de vital importància per a saber si són una eina innovadora o pel contrari, si més aviat són un problema.

El repte, doncs, no és només per Google a l'hora de dissenyar les ulleres, sinó per definir uns estàndards adequats per a les aplicacions, que han d'estar pensades i dissenyades específicament per ser vistes en unes ulleres. El control i la forma de visualització són completament nous, tant per desenvolupadors com per usuaris, i cal trobar com mostrar la informació i com permetre la interacció de la forma més senzilla possible. A més, hi ha un perill important: evitar la intrusió. La pantalla estarà sovint davant de l'ull, i tapar la vista en determinats moments pot ser perillós i molest.

En aquest vídeo apareix el funcionament d’aquesta nova joguina: com es veu la seva interfície davant de l'ull i com es controla amb el dit a través del seu panell tàctil, ubicat a la barnilla dreta de les ulleres. També és possible interactuar amb la veu!

Crida l'atenció que, almenys de moment, només permet compartir continguts a Google+, tot i que caldrà veure el producte final. Android sempre ha estat una plataforma oberta i resultaria extrany (i poc encertat) que Google tanqués les ulleres a la seva xarxa social.

Aquest concepte d’ulleres ha anat evolucionant a mida que s’anava desenvolupant, des del seu inici, fins ara que s’estan acabant les primeres unitats (es venen per 1.500 € als pioners que volen desenvolupar-hi aplicacions).  Cada vegada es van sabent més coses dels plans de futur de la companyia, una d’elles és que la Developer Edition aviat la podran provar alguns dels seus primers usuaris. 





miércoles, 19 de junio de 2013

DRECERES PER WORD


35 Trucos para Microsoft Word
Microsoft Word es el procesador de texto más utilizado en este momento. Este programa, además de servir para de introducir texto, imágenes y dibujos nos permite trabajar con ellos aplicándoles formatos, estilos y diseños para que tomen una apariencia profesional, atributos que antes estaban reservados solo a programas de diseño.
Esta cantidad de nuevas funciones incorporadas a los procesadores de texto, y a Microsoft Word en particular, hace que no todos los usuarios aprovechen a fondo las características que incorporan.
A lo largo de este artículo veremos como sacar provecho de estas opciones, haciendo hincapié en las funciones que puedan resultar útiles a la mayoría de los usuarios.

1) Abrir archivos: Si necesitamos abrir varios archivos, podemos usar las teclas “CTRL” y “A” (o “CTRL” y “F12”) para acceder directamente al cuadro de dialogo correspondiente, evitando usar la barra de herramientas o el menú.

2) Guardar documento: Existen dos opciones dentro del menú para guardad documentos: “Guardar” y “Guardar Como”. Podemos acceder directamente a ellas presionando “CTRL” y “G” (o “ALT”, “Mayús.” y “F2”) para la primera y “ALT”, “Mayús.” y “F12” para la segunda opción.

3) Cerrar documentos: Como en el truco anterior, podemos cerrar rápidamente el documento actual presionando “CTRL” y “R” (o “CTRL” y “F4”). Si el documento no ha sido salvado, aparecerá el cuadro de dialogo que nos permite salvar los cambios antes de cerrarse.

4) Documento en blanco: Para comenzar a trabajar en un documento nuevo, la forma mas fácil y veloz es presionar “CTRL” y “U”.

5) Imprimir: Las teclas “CTRL” y “P” (o “CTRL”, “Mayús.” y “F12”) nos llevan directamente al cuadro de opciones “Imprimir” (Figura 1).

6) Aplicar títulos: Para aplicar rápidamente el formato de titulo (uno de los tres posibles), podemos presionar simultáneamente “CTRL”, “Mayús.” y “1” (o “2” o “3”) y el texto seleccionado tomara ese formato.

7) Cambiar mayúsculas: Si queremos que una porción del texto este en mayúsculas, minúsculas o con la primer letra de cada palabra en mayúsculas y el resto en minúsculas, seleccionamos el texto deseado y presionamos “Mayús.” y “F3”. Cada vez que hagamos esto, el texto ira cambiando de formato, rotando entre esas tres posibilidades.

8) Centrar párrafos: Para centrar rápidamente el párrafo en que se encuentra el cursor, simplemente presionamos a la vez las teclas “CTRL” y “T”.

9) Introducir comentarios: Al igual que Microsoft Excel, Word permite la inclusión de comentarios en el documento. La forma rápida de ingresarlos es (teniendo el cursor de escritura en la posición que queremos aparezca el comentario) presionar “CTRL”, “ALT” y “A”.

10) Copiar, cortar y pegar: Como en casi todas las aplicaciones que funcionan en Windows, se puede copiar, cortar o pegar texto con las combinaciones de teclas “CTRL” y “C” para copiar, “CTRL” y “X” para cortar (o “Mayús” y “Supr”), y “CTRL” y “V” para pegar.

11) Copiar formato: si lo que queremos es copiar el formato del texto que tenemos en el portapapeles (previamente copiado con “CTRL” y “C”) a la selección de texto actual, podemos presionar “CTRL”, “Mayús” y “C”. El texto seleccionado tomara el formato sin ser reemplazado.

12) Poner en Negrita: Si deseamos cambiar el formato de la fuente con la que esta escrito el texto seleccionado para que aparezca en negrita, la forma más eficiente es presionar “CTRL” y “N”.

13) Subrayar: Para subrayar texto, en lugar de usar la barra de herramientas es más rápido presionar “CTRL” y “S”.

14) Pasar a cursiva: De la misma manera que en los dos trucos anteriores, si queremos poner en cursiva (itálica) la fuente de la celda actual, basta con presionar simultáneamente “CTRL” y “K”.

15) Texto normal: para quitar todos los atributos especiales del texto seleccionado (negrita, cursiva, etc.) Presionamos “CTRL” y “Espacio” (o “CTRL”, “Mayús.” y “Z”) 

16) Cambiar fuentes: para acceder al cuadro de dialogo que permite el cambio de fuente (y de sus características especiales) podemos presionar “CTRL” y “M” (o “CTRL”, “Mayús.” y “M”)

17) Fuente Symbol: Aquellos que utilizan Microsoft Word para redactar documentos con temas científicos o matemáticos, pueden utilizar las teclas ““CTRL”, “Mayús.” y “Q” para convertir el texto seleccionado a la fuente Symbol.

18) Deshacer: Los atajos de teclado para deshacer la última acción en Word son “CTRL” y “Z”, o bien “ALT” y “Retroceso”.

19) Rehacer: Si deseamos rehacer algún cambio que hemos deshecho, presionamos “CTRL” e “Y”.

20) Espaciado de párrafos: Para cambiar el espaciado del párrafo en el que se encuentra el cursor, podemos evitar usar el menú presionando “CTRL” y “1” para un espaciado normal, “CTRL” y “5” para un espaciado de 1,5 líneas, “CTRL” y “2” para espacio de dos líneas y “CTRL” y “0” para espacio entre párrafos.

21) Información sobre el sistema: Muchas veces queremos conocer datos del hardware de nuestro ordenador ( o sobre el software instalado en el) y recurrimos a programas específicos, sin conocer que desde Microsoft Word simplemente presionando “CTRL”, “ALT” y “F1” accedemos a una muy pormenorizada información sobre estos temas, como se puede ver en la figura 2).

22) Notas: En cualquier momento, podemos escribir una nota al pie mediante las teclas “ALT”, “CTRL” y “O” o bien al final del documento si presionamos ““ALT”, “CTRL” y “L”

23) Seleccionar todo: Cuando necesitemos seleccionar todo el texto del documento usemos “CTRL” y “E”.

24) Círculos y cuadrados: Cuando usamos la herramienta elipse o rectángulo, es muy difícil lograr círculos o cuadrados perfectos, a menos que mantengamos presionadas las teclas “CTRL” y “ALT” mientras dibujamos.

25) Líneas: Para dibujar líneas verticales o con una inclinación de 45 grados, debemos trazarlas manteniendo presionada la tecla “Mayús.”.

·          
26) Incrustar Fuentes TrueType: Con frecuencia, cuando llevamos un documento de Word de un ordenador a otro, nos encontramos con que las fuentes que utilizamos al crear el documento en nuestro ordenador no están instaladas en el ordenador de destino, haciendo que partes del texto no se visualicen correctamente. Podemos solucionar esto si incrustamos las fuentes en nuestro documento, de forma que “viajen” dentro de el y no tengamos problemas. Para hacerlo, seleccione Guardar como/Herramientas/Opciones al grabar. Una vez desplegada la ventana de opciones, seleccione Incrustar Fuentes TrueType. También podremos decidir si incrustamos la fuente completa o solo los caracteres que utilizamos. Esto último es interesante para no hacer el documento demasiado pesado si solo usamos un par de caracteres no estándar. (Figura 3)

27) Protección antivirus en macros de Word: Una de las formas de entrada de los virus en nuestro ordenador son las macros que incluyen algunos archivos y que se ejecutan nada más abrirlos. Las macros son pequeños programas en Visual Basic Para Aplicaciones. Tanto Excel como Word tienen la posibilidad de incluirlas en sus documentos y hojas de cálculo respectivamente por lo que corremos el riesgo de que al ir abrir un documento de Word o un libro de Excel incluyan algún virus. En el caso de Word, generalmente no utilizamos Macros, así que se puede evitar este riesgo deshabilitándolas por defecto. Para ello, debemos ir al menú Herramientas / Macro / Seguridad y seleccionar el nivel que queramos de protección: alto, medio o bajo. 

 28) Herramienta de contar palabras: La barra de herramientas "Contar Palabras" (Figura 4) permite actualizar fácilmente el conteo de palabras en un documento sin tener que ir al cuadro de diálogo "Contar palabras". Adicionalmente, con "Contar Palabras" tienes más flexibilidad al poder contar las palabras de los encabezados y pies de página en tu documento.

ara activar esta función, en el menú Ver, elige Barra de herramientas y después Contar Palabras. 

29) Personalizar documentos con una marca de agua: Si estás trabajando en un documento en Microsoft Word Office XP, puedes aplicar una marca de agua como fondo a cada página, fácil y rápidamente. Esto servirá para que si alguien fotocopia tus documentos impresos puedas identificarlos mediante la marca. Para hacerlo, hay que ir al Menú "Formato”. En el. Se escoge la opción "Fondo" y luego "Marca de agua impresa". En la nueva ventana esta la opción de insertar una imagen o un texto como fondo al documento

30) Traducción rápida de una palabra (o frase): Algo que no todo el mundo sabe es que se puede utilizar Word (Office XP) para realizar traducciones. Efectivamente, Word ofrece una herramienta fácil de manejar y de gran utilidad. Para utilizarla, debemos acceder al Menú "Herramientas", escoger la opción "Idioma" y luego ir a Traducir". Automáticamente se activa el Panel de Tareas "Traducir" (figura 5), allí esta la opción de escribir el texto que deseamos traducir, seleccionar el tipo de diccionario entre las diferentes opciones o simplemente traducir en línea a través de Internet. Esta última opción permite traducir entre idiomas al documento completo. 

31) Desactivar etiquetas inteligentes: A muchos usuarios de Word le resultan incómodos los marcadores que aparecen sobre algunas palabras, llamados etiquetas inteligentes, que reconocen nombres, fechas, horas, lugares, números de teléfono y direcciones de email. Para desactivarlas, seleccione Herramientas / Opciones de Autocorrección y haga clic en la pestaña Etiquetas Inteligentes. Vacíe las casillas "Etiquetar texto con Etiquetas Inteligentes" y "Mostrar botones de Acción de Etiquetas Inteligentes" y haga clic en OK. (Puede activar o desactivar individualmente las funciones de Etiqueta Inteligente marcando o vaciando las casillas de la lista de Reconocedor).

·            
32) Imprimir varias páginas en una hoja: Cuando es necesario imprimir un documento extenso para dar una revisión rápida a aspectos tales como el diseño de las páginas o la consistencia de los títulos resulta un verdadero desperdicio de papel, tiempo y dinero imprimir cada página en una hoja de papel. Sin embargo, Word permite acomodar varias páginas en una misma hoja. Para ello, oprima las teclas “CTRL” y “P”, escoja el número de páginas que quiere imprimir en cada hoja en la casilla ‘Páginas por hoja’ (máximo 16) y dé clic en Aceptar (Figura 6). Eso imprime vistas en miniatura de las páginas.
 33) Trabajar a pantalla completa: En ciertos momentos es útil que el documento de Word en el que está trabajando ocupe todo el espacio de la pantalla. Al seleccionar la opción ‘Pantalla completa’ del menú Ver, todas las barras y menús de Word desaparecen, y únicamente queda el documento. Para regresar a la forma de trabajo normal, oprima la tecla “ESC” (o dé clic en el botón flotante ‘Cerrar pantalla completa’). Si solo necesita utilizar momentáneamente alguna herramienta, lleve el cursor al borde superior de la pantalla para que se despliegue la barra de menús. 
34) Imprimir varios archivos sin tener que abrirlos: Word nos permite imprimir varios documentos al mismo tiempo, y ni siquiera tenemos que abrirlos. Para ello, haremos clic en el menú Archivo, seleccionaremos Abrir, y luego marcaremos todos los documentos que necesitamos imprimir (se pueden escoger más de uno oprimiendo “CTRL” antes de dar clic en ellos) Por ultimo, hacemos clic derecho en uno de los archivos y escogemos Imprimir.
 35) Imagen en varias páginas: Si deseamos, por diseño o requisito, que aparezca una misma imagen en todas las páginas que vayamos creando en un documento de Word y queremos evitar el estar acomodando cada pagina (y no nos queden iguales), podemos seguir los siguientes pasos para hacerlo fácilmente:
 1.- En el documento de Word agregamos un cuadro de texto en la posición donde se desea insertar el dibujo o la imagen.
2.- Insertamos la imagen que desees en él
3.- En la barra de dibujo hacemos clic en el botón: Dibujo.
4.- Escogemos el menú de: Ordenar.
5.- Hacemos clic en la opción: Detrás del texto.
6.- Seleccionamos el dibujo y vamos al menú: Insertar.
7.- Elegimos Autotexto en el submenú: Autotexto.
8.- Escribimos un nombre corto, ejemplo: "ttt".
9.- Damos clic en el botón: Agregar.
10.- Cuando terminamos de escribir en esa página y pasamos a la siguiente solo tecleamos el texto agregado (en el ejemplo "ttt") y pulsamos la tecla: F3.
El puntero secreto de Word: Probablemente se encuentre entre los usuarios de Word que desconocen que se puede cambiar el cursor del mouse dentro de los documentos de este programa. En efecto, si presionamos las teclas “CTRL”, “ALT” y “+” (del teclado numérico) veremos que la forma del cursor se transforma en un símbolo que recuerda sospechosamente al logo de Microsoft Office. Para volver el cursor del mouse a su forma habitual, tan sólo tendremos que volver a pulsar las mismas teclas. Verás cómo se abre un cuadro de diálogo de personalizar teclado. Haz clic en cerrar el puntero volverá a su forma habitual.

Auto escritura: Muchas veces queremos probar como quedan diferentes fuentes o formatos de textos, etc. sobre un texto extenso, y no queremos escribir una página solamente para hacer una prueba. En estos casos, podemos escribir solamente “=rand ()” al principio de un documento nuevo de Word, y aparecerá escrito un párrafo completo (ver figura 7). Si queremos modificar la longitud del texto, podemos poner dos parámetros (números) dentro del paréntesis, algo como “=rand(12,5)”. Experimenta un poco para ver los resultados. Este es un “truco” a mitad de camino entre lo meramente útil y lo divertido.

domingo, 9 de junio de 2013

Nou Windows 8.1


Arriba l'actualització del sistema operatiu de Microsoft amb novetats interessants

Com a mostra, un botó

Concretament, un botó d'Inici. És la prova més palpable que a Microsoft s'han escoltat la comunitat. Tot i que a mitges. El botó d'Inici, eliminat de la versió 7 a la versió 8 del sistema operatiu, torna a estar present a la 8.1, tot i que el podrem activar i desactivar. Però no tindrà el mateix comportament que en els anteriors Windows: fent-hi clic ens portarà a la pantalla d'inici.


Múltiples finestres


Windows 8.1 reprèn el concepte gairebé perdut de finestres múltiples, però a l'estil Modern UI, és clar. Si tenim un programa en pantalla i n'obrim un altre, la pantalla quedarà dividida, de forma que els podrem tenir els dos oberts en proporció 50/50.


Si actuem en qualsevol de les dues finestres, la proporció passa a ser de 60/40, o sigui, es destaca la mida de la que estem utilitzant. Per exemple, a l'obrir un correu. Cada aplicació podrà tenir múltiples finestres, de forma que podrem tenir dos webs de forma simultània.

Live Tiles amb més alegria


Les miniatures passen a ser de propòsit múltiple. Així, aplicacions com El tempspoden mostrar informació de ciutats diferents i la previsió dels propers x dies.Calendari, per exemple, informarà de les activitats enregistrades per a tot un dia. Les aplicacions de tercers, com Twitter, també podran mostrar informació addicional. D'aquesta manera, la informació mostrada a la pantalla d'inici es veurà incrementada.

Ancoratge automàtic, fora


Hi havia un automatisme pel qual cada vegada que instal·làvem una nova aplicació, aquesta quedava ancorada a la pantalla d'inici per defecte. Això convertia l'escriptori en un trencaclosques. A Windows 8.1, al instal·lar un nou programa apareixerà dins la vista general de Totes les aplicacions. L'escriptori esdevindrà més net: hi fixarem tan sols el que ens interessi. 


També s'ha afegit la possibilitat d'organitzar les miniatures seleccionant-ne diverses a la vegada.


Pantalla de bloqueig


Aquesta pantalla, renovada a Windows 8.1, permetrà acceptar trucades d'Skypementre el dispositiu roman bloquejat. També podrem realitzar fotografies sense haver de desbloquejar. A més, aquesta pantalla es pot convertir en un marc de fotos digital.


Opcions de personalització


Bàsicament, s'han incrementat: més colors i opcions diverses, així com la possibilitat d'incorporar fons de pantalla animats. Algunes d'aquestes opcions es traslladen a l'escriptori tradicional, facilitant la coherència visual entre ambdues pantalles.


Configuració sincronitzada


Windows 8.1 ha resolt un tema important, que és el de mantenir la configuració si canviem de dispositiu. A través del compte únic de Microsoft podrem emprar aquesta funcionalitat amb diferents graus de profunditat i podrem disposar de la mateixa pantalla d'inici, mateixes aplicacions i mateixa configuració en diversos equips que facin servir el mateix compte.


Integració amb SkyDrive


Com era de preveure, SkyDrive guanya protagonisme a Windows 8.1, que disposarà d'un motor sincronitzat pensat en exclusiva per ell. Notarem un guany en flexibilitat si estem habituats a utilitzar aquest servei d'emmagatzematge, amb opcions com descarregar tot el contingut de forma local o integració amb l'explorador d'arxius i aplicacions de Windows 8.1, entre d'altres.

Internet Explorer 11


Es confirma l'estrena d'IE 11 juntament amb Windows 8.1. La propera versió del navegador, en imparable declivi davant Chrome o Firefox, inclou fitxes, pestanyes il·limitades i subcarpetes a favorits, a més d'altres característiques que ja analitzarem en un tema apart dedicat al navegador de Microsoft.


Cerques, contra Google


L'eina de cerca s'ha potenciat a Windows 8.1. La concepció és la d'una eina universal, amb la qual podrem localitzar informació a arxius, SkyDrive, configuracions, aplicacions i és clar... en webs.


Les cerques a partir d'ara seran globals, utilitzant recursos locals i d'Internet, incorporant l'ús d'aplicacions específiques per tractar la informació. Per exemple, si cerquem quelcom inclòs a la Wikipedia, al fer clic sobre l'enllaç s'obrirà l'aplicació de la Wikipedia, en lloc del web. En cas d'una pel·lícula, podrem veure el tràiler, música o imatges.



Darrera de tot està, com no podia ser d'una altra manera, Bing, el cercador de Microsoft. Atenció: no serà només el cercador per defecte, serà l'únic cercador.


Millores al sistema


El teclat en pantalla i les seves funcions milloren a Windows 8.1, amb petits canvis per una millor experiència d'usuari. El panell de control també experimenta un rentat de cara, assumint més protagonisme, especialment en facilitar les configuracions en equips portàtils.


Més i millors aplicacions de sèrie


A Windows 8.1 notarem una millora i augment en les aplicacions de sèrie del sistema operatiu. Especial menció a Xbox Music, que millora considerablement el rendiment, i tres aplicacions noves com Salut, Fitness i Gastronomia. Aquesta última tindrà una útil opció de mans lliures per no embrutar la pantalla si estem en plena feina davant dels fogons. Per últim, l'aplicació de la càmera inclou suport de panoràmica completa, amb Photosynth directament incorporat.



Conclusions


Com sempre, fa falta veure el sistema operatiu en la pràctica. Però d'entrada, les millores són substancials i interessants. Cap revolució, però són millores gratuïtes incloses en una versió que evoluciona de forma coherent la proposta inicial de Windows 8. Podríem entrar en si ens agrada o no el (ja no tant) nou Windows 8, però seguint fidel al seu trencador estil (en relació a anteriors Windows, del 7 cap avall) podem dir que evoluciona de forma positiva. S'acosta més, probablement, al que Windows 8 hauria d'haver estat. És més rodó.


Ara bé, això no ens ha de fer perdre de vista un detall important: l'ús de Windows 8 és encara minoritari (entre els lectors de Nació Digital, només l'utilitzen un 4% del total) i la gran majoria d'usuaris encara no han fet el pas. Microsoft segueix ferma (com no podia ser d'altra forma) en la seva aposta per Windows 8, però sembla que els usuaris, de moment, no confien plenament en aquesta aposta. Veurem si Windows 8.1 serveix per invertir la tendència.